Invester i din sundhed

Kost og Sundhed

Kost og Sunhed

Kost, mad og måltider fylder i mange menneskers bevidsthed. Alle medier bombarderer os med gode råd, skræmmende fortællinger om såkaldt junkfood, beskrivelser af clean-eating og ”sund” og ”usund” mad. Men sundhed er ikke sort og hvid

 

 

Man behøver ikke se sig meget rundt i SoMe (sociale medier), aviser eller på tv for at forstå, at sundhed og ikke mindst ”sund kost” fylder rigtigt meget. Både kost og træning/fysisk aktivitet er udsat for skamløs fortolkning af ”coaches”, ”vejledere” og ”personlige trænere”. Man kan få den opfattelse, at man ved blot at spise en enkelt pølse, et stykke kage eller god sovs – eller KUN træne 2 gange om ugen er HELT sikker på at blive meget overvægtig, dø en både tidlig og pinefuld død.

Man kan få den opfattelse, at man KUN kan spise ”sundt” ved at indtage proteinpulver, kosttilskud og HELT undlade kulhydrater, fedt eller animalsk protein og at træning i et fitnesscenter er det eneste, der tæller som ”træning”. Mængden af restriktive kure og diæter vokser hvert år ligesom promoveringen af ”den eneste rigtige måde at træne på” også har mange bud. Sandheden er, at kost, motion og sundhed handler om vores hverdag, vaner (automatiske handlinger) og præferencer – altså vores liv, hvad vi plejer og hvad vi kan lide.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet De officielle Kostråd og anbefalinger om fysisk aktivitet og langt de fleste mennesker kan med få justeringer få en god kost og bevægelse nok i hverdagen til at energi og glæde påvirkes positivt – vel at mærke uden stress og angst for at bryde en kostplan eller misse en træningsdag og tabe det hele på gulvet.

Du får ikke quickfixes eller rigide kost- og træningsplaner med proteinpulver, kosttilskud og dyre fitness abonnementer – men hjælp og sparring til små ændringer og justeringer i takt med, at du er klar til det. Måske har du lyst til at træne her hos mig? Måske har du bare lyst til at gå tur, ordne have og lave enkle støttende øvelser hjemme på stuegulvet et par gange om ugen? Sammen finder vi det, der virker for dig i din hverdag.

Hvis du har en spise- eller træningsforstyrrelse, opfordrer jeg til at søge hjælp hos en specialist i behandling af disse

Min egen vægt historie

Jeg har været fysisk aktiv og normalvægtig (om end i den “tunge ende”) hele mit liv, undtaget nogle år efter en trafik ulykke. I de år tog jeg voldsomt på og oplevede, at selv dagligdags ting blev besværlige. Mine kostvaner blev elendige, mit energi niveau var utroligt lavt og al bevægelse var vanskeligt.

Det blev en kamp at skovle sne eller cykle 10 km – jeg skulle have pauser, hver gang jeg lavede almindelige daglige ting. Jeg kunne støvsuge stuen, så måtte jeg puste lidt.

Min bevægelighed i dagligdagen blev simpelthen svær – både af mén efter ulykken, men også overvægten og inaktiviteten. I 2001 besluttede jeg mig for, at det skulle være slut og ændrede min spise- og bevægelsesadfærd.

Med små, men konstante ændringer og indsatser kom jeg i gang med at løbe og træne igen. Jeg fik langsom luget ud i de værste snackvaner og fik justeret mine portions størrelser tættere på mit energi behov. Mine smerter blev langsomt mindre og min førlighed kom næsten tilbage.

 

Jeg elsker stadig mad og drikke, men jeg elsker også at bevæge mig, dyrke sport, træne og bruge min krop.

Løft for livet
Klinik for fysioterapeutisk træning og sundhed

Tyreløkke 14
4622 Havdrup
E-mail: [email protected]
Tlf.: +45 2326 7510

© Copyright 2020, Løft for livet. Alle rettigheder forbeholdes. – Bygget på wordpress – Med kærlighed fra webbureauet Robotweb.dk